Ruiters, begin bij jezelf!

Wij, ruiters, doen alles voor ons paard. Maar dan bedoel ik ook écht alles! We laten het zadel nakijken. De tandarts komt jaarlijks langs. We halen de nieuwste dekjes die beter zijn voor de paardenrug. De masseur en osteopaat vragen we om hulp als ons paard niet lekker in zijn vel zit. We geven ons paar genoeg beweging en trainen ons suf. En dat lijkt het soms toch alsof je nooit dat ene doel kan halen wat je voor ogen had. Door ons drukke schema hebben al helemaal geen tijd voor meer onszelf. 

Maar is het te weinig tijd hebben voor onszelf, niet juist onze valkuil? We zijn zelf onderdeel van het team dat je vormt met je paard als je aan het rijden bent. Je bent druk bezig met het rechtrichten van je paard. Maar zit je zelf wel recht op het paard? Ontspanning is erg belangrijk bij je paard! Maar zit je zelf wel ontspannen op je paard? Kun jij je eigenlijk wel ontspannen? Onbewust zitten we allemaal wel wat vast of scheef. Meen je recht te zitten, kan het toch zijn dat je scheef zit. Daarom is het van belang dat je een instructeur hebt die je kan laten voelen wat wel recht zitten is. Maar wat als het ergens in je eigen lichaam vast zit? De instructeur zal je dit probleem ook niet zomaar voor je op kunnen lossen. Je lichaam moet natuurlijk wel aankunnen wat er op dat moment gevraagd wordt.

Een therapeut kan als snel zien of je wel of niet vast zit. Nu denk je waarschijnlijk dat het bij jou wel meevalt, maar vaak valt dit toch tegen. Je lichaam past zich namelijk continue aan. Dus ook als jij spanning in je spieren hebt. Dit voel je dus niet continue, want je lichaam schakelt dit dan uit. Maar het zit er dus wel! En zoals je weet voelen paarden alles en kunnen paarden door jou spanning ook zelf blokkades in hun lichaam krijgen.

Wil jij ook weten of je niet onbewust zelf ergens in je lichaam vast loopt, en of jou houding wel goed is? Ga dan opzoek naar een goede therapeut of masseur. Dat is wel net zo eerlijk tegenover je paard wil je een goede combinatie vormen. Sinds kort zijn er speciale ruitermassages die precies de spieren masseren die jij het meest gebruikt als ruiter! Een behandeling door een therapeut of masseur durf ik iedereen aan te bevelen! Dus mijn tip: Ruiters, begin bij jezelf!

Whendy Weijs

In mijn blogs kun je lezen wat je als paardensportmasseur, osteopaat in opleiding en amazone allemaal meemaakt. En vooral wat ik elke dag weer bij leer. Je bent namelijk nooit uitgeleerd. Vaak zal het onderwerp gaan over de anatomie van het paard en waarom sommigen dingen beter zijn om te doen. Maar ook mijn gewone bevindingen als amazone zal ik vertellen zoals in deze blog. Ook vind ik het belangrijk om dingen aan te kaarten waar ik vaak tegenaan loop als paardensportmasseur of osteopaat in opleiding. Op deze manier wil ik mensen waarschuwen en helpen hoe je deze dingen kunt voorkomen of oplossen.

Recent Posts
Comments

Leave a Comment